“Егото ‘во подземните

CRISIS

 

 

 

 

 

 

Тоа е еден љубопитен факт (и спомнав овде за да нема други причини) дека појавата на книгата на Штирнер Дер Einzige und sein Eigenthum (често се преведе како Егото и свој ) во средината на октомври 1844 речиси се совпадна со раѓање на Ниче. Макс Штирнер (псевдонимот на Јохан Каспар Шмит, 1806-1856) живееле во тоа време во Берлин и правеше друштво со кругот на т.н. Junghegelianer (Млади Hegelians).

 

Нивните теоретски лидери беа двајца поранешни Хегеловата теолози кои биле отстранети од Универзитет Канцаларија поради критиките на религијата: Бруно Бауер во Берлин и Лудвиг Фојербаховата во Franconia. Бауер се обиделе, за прв пат во Германија, да се воспостави врска со идеите на атеист фракција на француски просветлување.Фојербах, цртеж од германски извори, беше, исто така, се бореше да се дојде до позиција атеист. Одеднаш Штирнер, “вештачка варварин” (Calasso), влезе на местото на настанот и ги зазедоа позиција која му овозможи да се потсмеваат на два атеисти како “благочестив народ”.

 

Сепак, Штирнер не започне неговите деструктивни критики на истакнати млади Hegelians со цел да се наштети на пост-хегелијанската движење на просветлување, туку, тој сакаше да ги радикализира и подигнете го на повисоко ниво. Подоцна историчари игнорира еднина позиција на Штирнер и сумиран него без понатамошна анализа во рамките на Младиот Hegelians, и да се класифицира овие филозофи целосно како ништо друго освен “производ на распаѓање” на училиште Хегеловата.Сепак, како што е прикажано погоре, “Егото ‘не исчезне целосно.

 

Критика на Штирнер дојде како шок за Млади Hegelians. На измачениот Фојербах – кој се нарекува Штирнер во приватна писмото на “најслободниот и повеќето генијален писател сум познат”(21) – наскоро објавени писмена одбрана. Супериорен одговор на Штирнер да го наметнува на младите Маркс, во тоа време следбеник на Фојербах, во ситуација која со право може да се нарече сопствената “почетната криза”. Тој одделени од Фојербах, но не рамо со Штирнер.

 

Наместо тоа, тој напиша со трескави ревност жесток напад врз Штирнер, во која тој извршува казната по реченица. Текот на овој процес Маркс зачна неговата оригинална идеја на “историскиот материјализам”, во рамките на која тој се обиде да се пополни во текот на целиот живот напори за економски студии. Но, Маркс веројатно чувствува дека неговиот напад на Штирнер би можеле да го доведе до доживее истата судбина како Фојербах. Во секој случај тој одлучи да ја напушти ракописот необјавени.

 

Веќе во 1847 година, долго пред доаѓањето протести во март 1848 година може да се препознае, шокантни книга на Штирнер беше ‘заборавен’. И по историски пауза од 1848 година следува политичка клима во која просветлување атеист инициран од страна на млади Hegelians се сметаше за табу тема, која се одржа двојно, па за своите радикализација од Штирнер. Освен тоа, нејзините најважни протагонисти (Фојербах, Бауер и Маркс) повеќе не се застапени и се прилагодуваат себе во еден или друг начин на новите политички услови.

 

Штирнер брзо потона во сиромаштија, а починал во 1856 година. Во тоа време тој веќе стана не-лице, недопирливи еден, за отпадничка во философската заедница. До крајот на 80-тите години, време што се совпаѓа со околу живот Ниче во свеста, Штирнер ретко се дискутира во јавноста. Наместо филозофи како што Шопенхауер, Хартман и Ланге стекна слава во 1860 е. Ниче се однесува на сите од овие мажи во своите дела и писма. Тој можеше да дојде да се знае Штирнер од нивните списи?

 

Артур Шопенхауер (1788-1860) не се спомене името на Штирнер насекаде. Едуард фон Хартман (1842-1906) ги третира Штирнер во својата успешна firstling Филозофија des Unbewussten (1869) само за кратко, но во значаен начин. Тој го дава внимателен читател да се разбере дека тој, по сите, еднаш дели “точка Штирнер на гледање” и напуштени тоа со пишување на оваа работа.Фридрих Алберт Ланге (1828-1875) ја споменува Штирнер во неговата позната Geschichte des Materialismus (1866) со неколку, но внимателно одбрани зборови. Тој оценува книга Штирнер како “најекстремните, дека имаме знаење за”, мислејќи на својата “лошо слава” пред брзо доаѓаат до својот крај со одржување на недостаток на било каков поблиски односи да материјализам.

 

Спомнувањето на Штирнер во овие книги на Хартман и Ланге се најважни оние во овие четири децении на подземни анонимност. Тие се особено важни за нашата тема затоа што Ниче студирал токму овие два дела со исклучителна внимателност. Освен овие кратки дискусиите на Штирнер, набљудувањето на малку познати современи ќе изгледа да биде точна: “Макс Штирнер – што е оцрнет и ги мразев името […] Да, ако секој може да се жалат на се премолчуван нагоре, тогаш ова не е Шопенхауер, но Штирнер. “

 

На почетокот на 1880-тите на менталното клима постепено почна да се менува. А новата генерација на писатели, кој се нарекува себеси “биолозите” или “реалисти”, се појави пред јавноста и сакаше да ги преземат радикализмот на пред-1848 години кои имаа, се додека тоа време, остана пропишани и репресирани. Првиот книшка, Kritische Waffengänge, уредени во 1882 година од страна на Јулиј и Хајнрих Харт, испрати јасен сигнал на овој тренд. Во исто време, и од истата издавачка куќа, се појави на второто издание на Штирнер “Егото”. На повторно издавање на “болниот познатиот” книга, потиснати со децении, се покажа како предвремено: јавноста останаа и понатаму молчаливи. Дури и на младите книжевни бунтовници не се осмелуваат да толку многу што се допир Штирнер. Штирнер беше донесен во дискусија само неколку години подоцна, карактеристично во прво како bugaboo во пропагандата кавги на Weltanschauungen.

 

Во 1886 година Фридрих Енгелс се обиде да foist Штирнер кон анархистите како нивната “пророк”.(26) и Едуард фон Хартман го експлоатираат малку подоцна во неговата борба против Ниче. Овие се јасни индикации дека Штирнер, во тоа време, беше обично се одржуваат во бие лош глас никој не се чувствува дека е потребно за да се оправда. Енгелс и Хартман и се потпира таквата оценка на Штирнер, кога, со цел да постигнат решавачка дува, секој прикажаа нивните противници како ментална “потомци” на лошо познатиот безстопанствено.

 

Со почеток во средината на 80-тите Ниче, чии трудови до тогаш биле едвај познати надвор близок круг на пријатели, исто така, постигна поголема јавно признание. Во некои приватни кругови на Ниче обожаватели, Штирнер “Егото” – или, поточно, тишина Ниче во врска со тоа – мора да е извор на некоја матна конфузија. Ова резултираше, на пример, во забелешка откривајќи колку претпазливост како љубопитните љубопитност, речиси скриен во еден долг писмо од еден виенски обожавател полн со различни прашања адресирани до пријател Ниче Overbeck: “А познавач на пишувањата Н е, кој не е член на нашиот круг, изрази на претпоставка дека памфлет Макс Штирнер Дер Einzige und sein Eigenthum може да се не без влијание врз подоцна концепции на N. ” Тој продолжи да прашам ако тоа би можело да биде точна.

 

Ние знаеме дека во текот на целата на неговата продуктивна период на менталното здравје, Ниче никогаш не бил сам соочени со прашањето толку често поставени подоцна: дали тој знаел Штирнер “Егото”. И кога конечно на времето, кога ќе се соочите слава беше на дофат, а потоа, на почетокот на 1889 – како да ги очекува таквите прашања, упатено до него како симбол фигура – тој избега од интелектуалниот живот без да остават еден збор за неговиот однос кон Штирнер.

 

 

 

image_pdfScaricare PDFimage_printStampare testo
(Visited 53 times, 1 visits today)