На депресија Лајпциг

CRISIz

 

 

 

 

 

 

 

Еуфоричниот ефектите од две недели во Берлин, на причините од кои се уште треба да се утврди, не беа за да трае. На 20 октомври Ниче беше се уште во добар дух, и конечно собра храброст да го стави својот долго-одлаган план да поднесе оставка од братство, Frankonia, во пракса. Но, наскоро потоа сите негови егзалтација и сета своја сила испари, и Ниче одеднаш потона во тешка депресија.

 

За жал нема сигурни докази – писма и дневници, на пример – во врска со природата на оваа криза. Само сметка пренесено на нас е автобиографска скица “Истражување за моите две Лајпциг години, 17 октомври 1865 до 10 август 1867 година”. Во него Ниче прв го опишува својот две недели во Берлин пред 17 октомври, но само во многу општ начин, и со ретроспектива боја што не се вклопуваат во сликата предложен од (малку) други парчиња на веродостојни докази на располагање.

 

Според ова предвид период беше сосема мрачна. Веќе по пристигнувањето во Берлин бил во лошо хумор. “Покрај тоа нашите разговори преку глава ми огорчен расположение. Имаше sarcasms на прекрасната Mushacke [Сениор], неговата инсајдерски познавање на средно училиште администрација, неговиот гнев поради еврејската Берлин, неговите сеќавања од времето на младата Hegelians, на кратко, на целата песимистички атмосфера на еден човек кој беше разгледал многу зад завесата. Сето ова дава нов снабдување на мојот веќе лошо хумор. научив во тоа време да се види црна со самозадоволство “.

 

Ниче тогаш опишува како на крајот на октомври 1865 година тој открил Шопенхауер и се сврте кон филозофија: “Јас стигнала во тоа време, со болни искуства и разочарувања, без никаква помош, и осамен, без принципи, без надеж и без какви било пријатно сеќавање.” Чисто случајно, вели тој, во втора рака книжарницата тој тетеравеше низ Шопенхауер опусот на магнум. А демон го шепна дека тој мора да ги купите книга на овој “темна гениј”, кој досега бил “сосема непозната” за него.

 

Шопенхауер го зафати веднаш, го принудени да вежби на “ужасни само-презир” и ексцесите на “самоизмачување” и “само-омраза”. “Јас, исто така, мачени моето тело Така за четиринаесет дена по ред си принуден да одам во кревет како доцна, 02:00 часот и да се добие повторно во 06:00 сум “Се виде во опасност на лудило:” Бев зафатена со нервен excitedness, и кој би можел да кажам за тоа што степенот на глупост јас напредуваа “. Овие само-долготрајни подвизи, строга режим на студии, и мисли Шопенхауер, конечно му помогна да се излезе од оваа ужасна ситуација. Во следните недели и месеци тој бил “роден да биде филолог”. Се чини дека, сепак, тој беше наместо доведени до филологија од внатрешната беда и посредни детерминанти. Всушност, во ова време Ниче е роден за да стане – страствен филозоф.

 

Како што е толку често случај со Ниче, овој извештај е мешавина на искреност и нејасностии, искреност и маскенбал. Што е напишано од безбедна далечина, по лични стабилизација во човековата околина на Шопенхауер верници и пријатели во филолошка асоцијација. Сепак, Ниче подоцна сакаа да го запалат овој документ, како и, и беше спречен од тоа само од страна на напорите на неговата сестра.

Тој сигурно не изгори “вознемирени меланхоличен дневник листови од тоа време” од октомври 1865 ноември, кога тој се плашел лудило. Можеби овие документи би можеле да имаат јасно покажа она што неговите подоцнежни извештај camouflages со избрзани комуникативноста и презентација на неколку засрамувачки детали: индиции за вистинските причини за неговата психичка колапс, кој можеби му донесе до работ на многу реална психоза; индиции за основните сили зад својата прва длабока живот криза, почетната криза на Ниче филозоф.

 

Ние може да претпоставиме дека ова разјаснување на почетната криза на Ниче е подложна на толкување на неговото дело дека е “Ниче соодветно” (како барани од страна HJ Шмит), и, уште повеќе, служи за водење на Ниче истражувачите преку “лавиринтот на неговата болест” ( ПД Volz). Ако некој знае деталите на атестиран реакции на многу филозофи да Штирнер, споменати погоре само многу кратко, никој не ќе застане шокирани и збунети пред “демон”, а “гласник од тоа царство, тој [Ниче] ќе влезат 20 години подоцна “, како што на Ниче биограф Курт Пол Janz не откако прочитав една непредвидливото белешка напишана од Ниче во тоа време: “Она што јас се плашам од, тоа не е страшно форма зад мојот стол, но неговиот глас: тоа не е, исто така, зборовите, но страшно неартикулирани и нечовечко звук на таа форма. Да, ако тој може само да се зборува како луѓето зборуваат! “

 

Сите Ниче биографи познати за мене, под услов тие да се свесни несигурна Ничеовата лична состојба во тоа време, од некоја чудна причина не успеваат да го видите како претставувајќи било кој вид на проблем. Во првата половина на октомври 1865 остане празен простор на биографски карта. Еден го видел, и се уште гледа, криза на Ниче на крајот на октомври се карактеризира како по-ефектот на своите проблеми во текот на две Бон термини, на неговата загуба на верата и на неговите последователни одлука да учат нешто и покрај тоа што неговото семејство се дојдени да очекувате: теологија.

Дури и Вернер Рос, кој се однесува на Ниче во “огромен драматизација” на искуството на неговата “Шопенхауер преродба” со психолошки скептицизам,не забавува секое сомневање или да побарате било какви прашања. Како Ниче биографи воопшто, неговите сетила не се pricked од страна на спомнувањето на клучни зборови “Младите Hegelians”, ниту од страна на чудно интензивна и нагло односите меѓу Ниче и Едуард Mushacke.

 

 

 

 

image_pdfScaricare PDFimage_printStampare testo
(Visited 63 times, 1 visits today)